Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Németh Ákos

2011.06.21

 Németh Ákos, a Danubius Rádió szerkesztő-riportere eredetileg növényekkel és kerttervezéssel foglalkozott – hosszú és kalandos út vezetett tehát a Danubius Rádióig. Az alábbi kis írásból minden titokra fény derül!nemeth-akos.png

„Tíz évig saját kertészeti vállalkozásom volt, több ilyen irányú végzettségem is van” – indítja a beszélgetést egy kissé szokatlan felütéssel Németh Ákos, a Danubius Rádió új szerkesztő-riportere. A rádiózásba még Zalaegerszegen, a helyi kereskedelmi rádióban töltött évek alatt kóstolt bele. Mint mondja, ehhez szerencse is kellett: „Az ottani főszerkesztő-asszonynak megtetszett a hangom.” A témához való kivételes érzékét jól szemlélteti, hogy két hét múlva már saját műsora volt, majd öt éven keresztül dolgozott, mint hírszerkesztő, hírolvasó és műsorvezető. Ekkor azonban még mindezt csak hobbiszinten, hiszen vállalkozása sok idejét lekötötte.

Az eredetileg dísznövény-termesztéssel, virágkötéssel és kerttervezéssel foglalkozó Ákos mindenesetre itt sajátította el az alapvető szakmai fogásokat. A zalai városból elkerülvén kicsit elkanyarodott a pályától, hiszen miután Budapestre költözött, az amerikai nagykövetségen kezdett dolgozni, mint a programkoordinátor asszisztense. A sors azonban úgy hozta, hogy a Danubius Rádió akkori programigazgatója felhívta a figyelmét arra, hogy az egyik eltávozó hírolvasó helyére keresnek valakit. Bár a meghallgatásokon kiválóan szerepelt, még sem kapta meg az állást.

A rádióba azonban bekerült, hiszen programasszisztensi állást kínáltak fel neki, amit ő el is fogadott. „Azt tanácsolták, hogy célszerű a tűz közelében maradni” – emlékszik vissza. Hogy ez mennyire igaz, azt bizonyítja, hogy Fülöp Attila irányítása alatt bontogatja szárnyait. „Célom, hogy a riportkészítés mellett hírolvasással is foglalkozhassam” – vall őszintén elképzeléseiről.

Hobbiját, a kertészkedést lehetőség híján fel kellett függesztenie, hiszen bajos volna üvegházat eszkábálni abba a pesti bérházba, ahol jelenleg lakik. Ha van egy kis szabadideje, azt főleg a barátaival, illetve olvasással és tanulással tölti. „A hírszerkesztést tanulom Fülöp Attila révén – ő lát el megfelelő instrukciókkal.” Emellett már évek óta komolyan foglalkoztatja az ezotéria – nehéz megfogni ebben a témában.

Zenében a keményrockot leszámítva mindenevő, ha azonban konkrét stílusra kellene voksolnia, akkor az a Buddha Bar és a Café Del Mar fémjelezte chill out lenne. „Édesapám válogatott vízilabdázó volt, ezért számomra a vizes sportok – legyen az a póló vagy az úszás – nagyon kedvesek” – vallja meg a sporthoz fűződő viszonyát, hozzátéve, hogy a labdajátékokat kifejezetten nem kedveli. Szereti a természetfilmeket, valamint az olyan produkciókat, amelyek valós történeteket dolgoznak fel: „Az angol beteg például kiváló.”

„Imádok utazni, bár nagyon messzire még nem jártam.” Arra a kérdésre, hogy mi volt a legnagyobb élménye ezen a téren, habozás nélkül Jeruzsálemet mondja.