Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csík Gabriella

2011.06.23

 Mitől a Danubius Magyarország legnépszerűbb kereskedelmi rádiója? A kérdésre sok válasz létezik, de ezek egyikét csak Csík Gabi tudja: melyek is pontosan a '80-as, '90-es évek és napjaink legjobb dalai? 

csik-gabriella.jpg

Csík Gabriella - vagy ahogy a kollégái nevezik Csiga - Csornán született és nevelkedett. A zene gyerek kora óta meghatározó szerepet játszott életében, zongorázni tanult, és Győrben zeneművészeti szakközépiskolát végzett. Budapesten a Zeneakadémián folytatta tanulmányait, ahol karvezetésből és zeneelméletből szerezte diplomáját. 

Saját bevallása szerint már a kezdetektől fogva rádiózni akart, ezért elvégezte a Magyar Rádió zenei rendezői szakát. A hőn áhított álláslehetőséget 1991 decemberében a Rádió Bridge kereskedelmi rádió indulása hozta meg, ahol zenei szerkesztőként bizonyíthatott. Az akkori technikai viszonyok másféle szakmai tudást követeltek meg, akkoriban a „szelektor” és „rotáció” kifejezések még ismeretlenek voltak. Egy közel tízezres CD-tárból egyenként válogatták ki a dalokat, és Gabinak meg volt az a lehetősége, hogy hat órán keresztül többnyire saját döntése szerint válogassa össze a rádió zenei kínálatát. Mindez rengeteg tapasztalatot és rutint jelentett a Bridge-nél töltött évek során, és később a zenei szerkesztői állás saját jazzműsorral is kiegészült. 

1995-től a piaci viszonyok élesedésével a zenei szerkesztők hatásköre a piaci helyzet függvényében szűkülni kezdett, majd a hagyományos szerkesztési elvek átalakulását a szelektorok megjelenése hozta meg. 

Buza Sándorral a Magyar Rádió Reggeli Csúcs című műsorában dolgoztak együtt, ahol Gabi egy más típusú zenei szerkesztést is megtanult, mivel ott a zenei blokkok elsődleges szerepe az illusztráció volt. 

Sanyi felkérésére 1998 januárjában csatlakozott a Danubius Rádió stábjához. Szakmai tudását azóta is folyamatosan bővíti, a szaklapok mellett a közönségtesztek eredményeit is figyelembe véve alakítja ki a kínálatot. Gabi saját bevallása szerint rá kell tudni hangolódni a középutat jelentő „mainstream” stílusra, és így lehet leginkább követni a hallgatók elvárásait. 

A Danubius Rádiónál nemcsak zenei szerkesztőként jeleskedik, de riporterként is, legutóbb a Magyarországon koncertező Stinggel (Nézd meg a videoriportot!) beszélgetett, de korábban Seal, Mel C, Ricky Martin, Britney Spears is mirofonvégre került. 

Magánemberként a „szélsőségektől mentes, lágyabb zenét” szereti. Szabadidejében sokat sportol, legújabb szerelme a tánc, a salsa.