Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Németh Miklós

2011.06.21

 „Balhés gyerek voltam, korán kezdtem a vadóckodást,” - emlékszik vissza gyermek -és kamaszéveire az 1969. december 9-én, Budapesten született sportszerkesztő.nemeth-miklos.jpg

Sportpályafutását hatévesen birkózóként kezdte, egy szerencsétlen dupla kéztörés miatt tért át az atletizálásra a Központi Sport Iskola (KSI) növendékeként. Tizenkét éves kiskamaszként futballozott, de ekkor kezdődött a szerelme a kézilabda iránt. „Hét közben az edzésekről, hétvégén a meccsekről szólt az életem.” Az aktív sportolást 30 évesen, kézilabdásként fejezte be.

„Több csapatban és poszton (szélső, átlövő) is megfordultam. Játszottam a fradisok nevelőegyesületében, a Húsosban, és a BHG-ban, de visszaemlékezve Martonvásáron éreztem a legjobban magam, megfogott a vidéki emberek nyitottsága, a barátságos légkör!”

Közben vad srácként több oktatási intézményt is megjárt: „borászati, autószerelő suli…” sorolja, középiskolai tanulmányait végül az Óbudai Gimnáziumban fejezte be. Az útkeresés egyik stációjában taxisként dolgozott, „a lehető legszabadabb életforma, de ebben áll veszélye is: a taxis önmaga rabszolgája.”

Tizenkét éves kora óta minden áldott nap a Nemzeti Sporttal indul a nap, immár 20 éve. A sportújságok köre sokat bővült az utóbbi időben, de a reggeli mellett az asztalon ma is ott a „biblia”. „Emlékszem, nyaranta a Balatonon még a bulizás utáni mámorban is áttekertem a rozzant kempingemmel a szomszéd faluba érte.”

Végül a sport –elkerülhetetlenül, kiszámíthatóan- összekapcsolódott a médiamunkával. A Budapesti Média Intézet újságíró szakán végzett. Újságírói gyakorlatát a Sport Plusz Focinál (ma Sport Plusz) kezdte, majd a Westel Press Hírügynökséghez került, ahol tudósításokat, interjúkat készített. Ekkor figyeltek fel rá a Danubius Rádiónál.

1998. május 9-e óta a Danubius Rádió munkatársa. Máig egyik legnagyobb élménye, hogy a 2000-es, Sydneyben rendezett olimpiát egyedül vitte végig: „Hatalmas, talán megismételhetetlen, fárasztó élmény volt. Éjjel-nappal dolgoztam, az utolsó napokban a kimerültségtől már látomásaim voltak.”

Dolgozott televízióknál is, szerkesztő riporterként: „RTL-klub, Hungarosport, az első magyar sportcsatorna, említ állomásokat.

Pályaszéli riporternek tartja magát, imád jönni-menni, élvezi a nyüzsgést, elemében van, ha villáminterjút készít. „Szeretem magam előtérbe tolni, jó értelemben véve magamutogató fajta vagyok.”

”Szerencseszámom a kilences: meghatározza az életemet, megjelenik a születési évszámomban, az egyik autóm rendszáma 990 volt, a mobiltelefonom száma talán már tudatosan 4x9 végű.” – említi az okkultizmus, a számmisztika, a buddhizmus, a gyógynövények iránt érdeklődő műugró édesanyjától örökölt egyik vonzalmát.”

„Nálam szinte minden a sportról szól, a kedvenceim a labdajátékok: kézilabda, a foci – „Magyarországon alapvetés”-, de kedvelem a technikai sportokat is – Forma 1, rallye, jet-ski.

Két fia közül a hét éves Márk focizik és vízilabdázni tanul, három éves Benedek öccse a küzdősportok iránt mutat fokozott érdeklődést.