Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Monori Mária "Maja"

2011.06.21

monori-maja.pngMonori Maja célja, hogy a hírekkel megfeleljen a hallgatók elvárásainak.

Monori Maja, a hétköznap reggeli műsorsáv hírszerkesztője Debrecenben született, tanulmányait is itt végezte. Eredetileg színésznő szeretett volna lenni, ám amikor elsőre nem vették fel az illetékes főiskolára, bánatában elment egy évre felszolgálónak. Éppen ekkor indult a helyi Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolán a kommunikáció szak, ahová viszont minden további nélkül bejutott. Itt a tanító-kommunikáció szakon eltöltött évek alatt ismerkedett meg az alapokkal, hiszen az oktatás számos gyakorlati órával járt együtt – így ekkor már dolgozott a Magyar Televízió és a Magyar Rádió körzeti stúdióiban. Előbbiben ismerkedett meg a komoly szaktekintélynek számító Tóth Károllyal, aki elindította a pályán. Amikor pedig úgy érezte, hogy lehetőségei kimerültek, a fővárosba költözött. „Itt az MTV-nél dolgoztam, rengeteg programnál működtem közre, elég csak az Ablak, a Főtér, a Napi Mozaik, a Membrán vagy a Diagnózis című műsorokat megemlíteni.” Mindezek mellett két évet töltött a Radio DJ-nél, itt már hírszerkesztőként. Végül az MTV Teletextjétől került a Danubius Rádióba.

„Eleinte inkább televíziózással foglalkoztam, a rádió pedig mindig egy kis gyöngyszem volt. Ez az első alkalom, hogy teljesen a rádiózás tölti ki az életemet.” Pedig eleinte csupán helyettes hírszerkesztőt kerestek, aminek „a kollégák nagyon örültek is, mondván, így ők könnyebben tudnak szabira menni.” Miután egy hónapon keresztül minden nap bejárt a Rádióba, főnökei finoman rávezették, hogy talán mégsem helyettesi állásról van csupán szó – végül a kezdés előtt két-három héttel derült ki, hogy nemcsak főállásba, de mindennek tetejébe a reggeli műsorba kerül.

Ezt több szempontból kihívásnak érzi, hiszen amellett, hogy országos rádióról és hajnali kelésről van szó, munkája élő jellege miatt mindig van benne izgalom: „Az élőzés nagyon nagy kihívás.” Emellett szeretne megfelelni a hallgatók elvárásainak is: „Sokan mondják, hogy a híreket csak magunknak írjuk – én pontosan olyan híreket szeretnék írni, amikkel adni tudok valamit a hallgatóknak.” A hajnali 4 órás kelést nem érzi gondnak, háromnegyed 5-kor már a stúdióban találjuk.

Programjait azért gondosabban kell megszerveznie – „este 10-kor már ágyban vagyok” – de ez sem tartja vissza a kosárlabdázástól és a tánctól, versenytáncos férjével. Kedvenc filmjei a Betty Blue, a Keserű méz és A remény rabjai – „ezek kemény filmek, amiket nem szabad rossz passzban megnézni”. Rajong a könyvekért, nagy kedvence Szabó Magda. Zenében nem tartja magát jártasnak, de alapvetően a pop áll hozzá a legközelebb.